Trä Hem - Logo


Syystalven puutarha kutsuu valmistautumiseen ja tunnelmointiin

Syksyn taittuessa kohti talvea on aika tehdä huoltotoimenpiteitä tulevaa kasvukautta silmällä pitäen. Myös parvekkeelle tai terassille voi luoda taianomaista syystunnelmaa.

Puutarhan syyshommiin kuuluvat monenlaiset kevään kasvukautta ja kiirettä helpottavat työt. Sipuleja voi istuttaa aina roudan tuloon saakka, ja haravointia riittää ensilumeen asti.

Hedelmäpuiden ja perennapenkkien syyslannoitus tulee hoitaa, ja lisäksi kannattaa kääntää kasvimaa ja mahdollisesti myös jakaa perennoja. Työkalut puhdistetaan ja varastoidaan, kesäkukkien mullat tyhjennetään kukkapenkkiin tai kasvimaalle sekä ruukut pestään. Taimet ja isommatkin arvopuut suojataan mm. jäniksien hampailta. Mahdollinen kasvihuone kannattaa myös siivota, tyhjentää puutarhaletku ja varastoida se yhdessä puutarhahuonekalujen kanssa odottamaan seuraavaa kevättä.

Kasvihuone kannattaa siivota ennen pakkasia.

Syksy näkyy myös parvekkeilla ja terasseilla

Myös parvekkeelle sekä terassille voi luoda mielenkiintoisia näkymiä syystalvea ajatellen. Puutarhaliikkeet myyvät paljon erilaisia, vähintäänkin pikkupakkasia kestäviä kasveja. Yhdistämällä vaikka perinteisiä kanervia näyttäviin ruukkuihin sekä luonnonmateriaaleihin, kuten käkkyräisiin oksiin ja ikivihreisiin, voi luoda tyylikkäitä kokonaisuuksia. Syyskasveja tulee kastella aina pakkasten tuloon asti.

Pihassa riittää puuhaa talveen valmistauduttaessa.

Talvinen puutarhakin antaa nautintoja

Moni käpertyy talvikuukausina sohvannurkkaan haaveilemaan tulevasta kesästä. Puutarha tarjoaa kuitenkin monenlaisia nautintoja myös talvella.

Sinne voi tehdä retken eväiden ja kuuman juoman kanssa. Sinne voi mennä kuuntelemaan hiljaisuutta, ja ihailemaan ja valokuvaamaan talvisia maisemia ja yksityiskohtia. Sinne voi mennä unelmoimaan keväästä ja suunnittelemaan tulevaa. Kynttilälyhty kannon nokkaan, kauniin muotoinen oksa ruukkuun eikä muuta tarvita.

Puutarha tarjoaa nautintoja myös talvella.

Talvella kannattaa myös pitää huolta puutarhan asukkaista, kuten linnuista, pikkujyrsijöistä ja siileistä, tarjoamalla niille ravintoa ja antamalla talvehtimisrauhan. Lumettomat talvet vaativat myös kasvien hyvää suojaamista.

Talviuntaan uinuva puutarha kutsuu nauttimaan ja hengittämään rauhassa.

Puutarhan asukkaat, kuten linnut, kaipaavat ruokaa myös talvella.

Asiantuntijana jutussa on toiminut Trähemin puutarhuri Riikka Noreila.

31.10.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Trä Hem - Logo

Riikka Noreila
riikka.noreila@tragroup.fi
040 513 2200

info@trahem.fi

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää kestävästä asumisesta, taitavista tekijöistä ja perinteisistä rakennusmenetelmistä?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste