Trä Hem - Logo


Taitava ammattilainen suunnittelee puutarhan väri- tai tunnelmatoiveen pohjalta

Talven tullen moni puutarhaintoilija kaivautuu lehtien ja kirjojen kanssa sohvan nurkkaan keväästä haaveilemaan. Pimeä kausi onkin hyvää aikaa uusien kasvien ja puutarhavinkkien opiskeluun. Isoissa uudistusprojekteissa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Kevät koittaa nopeammin kun arvaammekaan.

Pimeä vuodenaika kutsuu uppoutumaan puutarhalehtien, -kirjojen ja -sivustojen pariin mm. uusia kasvilajeja opiskelemaan. Talvi on hyvää aikaa pysähtyä miettimään, mitä oikeastaan puutarhaltaan haluaisi tulevina kesinä, ja millaiset asiat siellä toisivat eniten iloa. Usein suunnitteluun käytetty aika maksaa itsensä takaisin tulevina kasvukausina, kun turhat hutikokeilut jäävät pois.

Isoissa puutarhanuudistusprojekteissa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Ammattilainen auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia

Joskus oma piha kaipaa ammattilaisen näkemystä uusien vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien löytämiseksi.

Ammattilaiseen kannattaa olla yhteydessä heti kun ensimmäiset ajatukset uudistuksesta ovat syntyneet. Mikäli tarkoituksena on uudistaa vanhaa puutarhaa tai luoda kokonaan uusi, olisi suunnittelijan hyvä nähdä alue ennen lumien tuloa tai heti niiden sulettua, sekä mahdollisuuksien mukaan myös valokuvia alueesta kaikkina vuodenaikoina ja myös eri vuorokauden aikoina. Näin suunnittelussa on helpompi ottaa huomioon mahdollinen olemassa oleva kasvisto sekä muut suunnittelun reunaehdot.

Ekologinen puutarhasuunnittelu ottaa huomioon kasvien luontaiset kasvuympäristöt.

Omien haaveiden listaaminen auttaa

Vaikka ammattilainen tekisikin käytännön suunnittelutyön, voi omia toiveita listata jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä tapaamista.

Kannattaa miettiä, toivooko itselleen esimerkiksi enemmän hyöty- vai tuoksupuutarhaa? Millaisia värejä, muotoja, tunnelmaa ja myös valaistusta etsii? Toivooko pihaansa enemmän perennoja vai kesäkukkia, havupuita vai koristekasveja? Haluaako jatkuvasti kukkivaa, syksyn väreissä loistavaa vai myös talvella vihreää oasista? Vai kaikkea tätä?

Kannattaa miettiä, toivooko itselleen esimerkiksi enemmän hyöty- vai tuoksupuutarhaa?

Taitava suunnittelija nappaa ideasta kiinni myös silloin, kun asiakkaan toiveissa on ainoastaan jokin tietty värimaailma tai tunnelma. Silloin voidaan yhdessä keskustellen ja piirtäen, kuvia katsellen ja vaihtoehtoja makustellen löytää itselle sopiva ja toimivan tuntuinen ratkaisu.

Taitava suunnittelija nappaa ideasta kiinni myös silloinkin, kun asiakkaalla on toiveissa ainoastaan jokin tietty värimaailma tai tunnelma puutarhaan.

On hyvä ja tärkeää muistaa ja huomioida, että puutarhan luominen on pitkä prosessi. Sääolosuhteet ja maaperän erilaisuus vaikuttaa kasvien selviytymiseen ja joskus voi joku kasvi jostain syystä vain kasvaa suuremmaksi, pienemmäksi tai erilaiseksi kuin kuvassa, ajatuksissa tai suunnitelmissa.  Puutarha on elävä, muuttuva kokonaisuus, joka vaatii hoitajaltaan jatkuvaa rakkautta sekä kärsivällisyyttä, aikaa ja ihmettelyä.

Puutarhan rakentaminen vaatii aikaa ja tutkimista.

Asiantuntijana jutussa on toiminut Trähemin puutarhuri Riikka Noreila.

Jos kaipaat ammattilaisen apua puutarhasuunnittelussa, olemme mielellämme avuksi.

7.1.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Trä Hem - Logo

Riikka Noreila
riikka.noreila@tragroup.fi
040 513 2200

info@trahem.fi

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää kestävästä asumisesta, taitavista tekijöistä ja perinteisistä rakennusmenetelmistä?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste