Trä Hem - Logo


Puutarhan ehostus alkaa pihan kunnon kartoituksella

Kevät keikkuu, linnut rakentavat pesiään ja valoa piisaa. Nyt on viimeistään aika käynnistää kevätaskareet puutarhassa ja pihoilla. Mutta mistä sitten pitäisi aloittaa? Puutarhurin vinkit auttavat alkuun pihan laitossa.

Kylmä ilma on hidastanut kasvien kasvun kehitystä, joten puutarhan kunnostus- ja istutustöihin ehtii vielä mukaan.

Toukokuun alun kylmät yöt ja viimaiset päivät pysäyttivät tai ainakin hidastivat kasvien kasvun kehitystä, joten kaikenlaisiin puutarhan ja pihan suunnittelu-, kunnostus- ja istutustöihin ehtii vielä mukaan. Puutarhassa on aluksi hyvä tehdä perinpohjainen tarkastus ja selvittää, miten kasvit ja koko puutarha on selviytynyt talven jäljiltä. Erityisesti etelässä mennyt talvi oli vähäluminen ja leuto, joten routiminen on ollut melko vähäistä. 

Myyriä on ollut tänä vuonna aika vähän, joten tulppaanit ja muut sipulikasvit selviytyivät näiden herkkusuiden hyökkäyksiltä hyvin.

– Mikäli löydät nurmikoltasi pieniä multakasoja, ei hätää, oikeastaan voin onnitella! Kasat ovat ahkerien apulaistemme, kastematojen tekemiä. Ne ilmastoivat nurmea, ja se voi paremmin. Kasat voi haravoida tasaiseksi, muuta ei tarvita, puutarhurimme Riikka kertoo.

Puutarhurin vinkit kevääseen
Japanin magnolia kukkii keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Nyt on vielä hyvä aika laittaa maahan kevätlannoitetta ja muistaa kastella tuulen ja auringon kuivattamaa maata. Kanankakka tai muu luonnonlannoitus tekee hyvää kaikille kasveille. Lannoitus ja nurmen kalkitseminen kannattaa tehdä juuri ennen sadetta, jotta tarpeelliset ravinteet imeytyvät maahan paremmin. Lannan päälle voi lisätä myös hieman multaa, niin vältytään suurimmilta hajuhaitoilta. 

– Suosittelemme välttämään kaupan kovia kasvimyrkkyjä pihalla, sillä ne rikastuvat ja aiheuttavat merkittävää haittaa muun muassa pohjavedelle, Riikka opastaa.

Kylmä ilmamassa ja sateet pysäyttivät nopeasti liikkeelle lähteneen kasvun ja kukinnan. Tämä saattaa ensi silmäyksellä harmittaa kevään loistosta nautiskelevaa, mutta joskus kylmempi ilma tuo mukanaan hyviäkin puolia.

– Tämä on hyvä, sillä ehdimme nauttia kukkaloistosta pidempään ja lisäksi kaikenlaiset pölyttäjät ehtivät touhuun mukaan, Riikka muistuttaa.

Vielä ehtii taimettaa siemeniä

Kevään kylmemmän jakson aikana ehtii hyvin myös pohtia rauhassa, mitä kaikkea puutarhassa haluaa kasvattaa. Kun suunnitelmat ovat valmiina, lämpimän sään tullessa pääsee heti taimien ostoon ja istutuspuuhiin. Poikkeuksellisen ”koronakevään” aikana kaikenlainen puutarhassa myllääminen on noussut arvoonsa. Omavaraisuus muun muassa vihanneksissa ja yrteissä on suositumpaa, ja myös villiyrtit kiinnostavat yhä useampia.

– Luonnonkasveja kerätessä täytyy aina muistaa, että kerää ja syö vain varmasti tunnistamiaan kasveja! Vuohenputki, voikukka, nokkonen ja vaikkapa maitohorsman nuoret versot maistuvat sekä salaattien että erilaisten muhennosten muodossa, Riikka vinkkaa.

Kasveja valitessa kannattaa suosia perhoskasveja, sillä ne auttavat pörriäisiä. Näin pääsee ihailemaan kukkien lisäksi myös kauniita perhosia.

– Puutarhaan kannattaa laittaa myös jonkinlainen levähdyspaikka itselle, jotta muistaa nauttia kauniisti laitetusta pihasta! Maistuvaa ja kaunista kesää sekä rentouttavia hetkiä luonnon helmassa! Riikka toivottaa lopuksi.

Tarvitsetko ammattilaisen apua pihan suunnittelu- ja toteutustyössä? Ota meihin yhteyttä, niin laitetaan pihasi kukoistamaan!

18.5.2020
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Trä Hem - Logo

Riikka Noreila
riikka.noreila@tragroup.fi
040 513 2200

info@trahem.fi

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää kestävästä asumisesta, taitavista tekijöistä ja perinteisistä rakennusmenetelmistä?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste