Trä Hem - Logo


Syyspiha kutsuu sadonkorjuuseen ja huoltoaskareisiin

Syksyn sarastaessa on aika hoitaa puutarhaa tulevaa kasvukautta silmällä pitäen. Pihalle, parvekkeelle tai terassille voi luoda taianomaista syystunnelmaa.

Syksyn sarastaessa on aika hoitaa puutarhaa tulevaa kasvukautta silmällä pitäen.
Kuvat: Riikka Noreila

Kesän hedelmistä pääsee nauttimaan viimeistään näin syyskauden alkumetreillä, sadonkorjuun aikaan. Juurekset, omenat ja luumut, tomaatit, kurkut ja kaikenlaiset yrtit odottavat poimijaansa, ja keittiöissä porisee jos jonkinlaista mehua, hilloa ja säilykettä. Metsien siimeksestä löytyy sieniä ja syksyn marjoja – jokaiselle jotakin. Luonto on nyt pullollaan ihania tuoksuja, värejä, makuja ja luonnon antimia.

Kesän hedelmistä pääsee nauttimaan viimeistään näin syyskauden alkumetreillä, sadonkorjuun aikaan.

Sadonkorjuu-kiireiden hellittäessä on syytä muistaa miettiä jo tulevaa kasvukautta. Viimeistään syyskuun alussa olisi hyvä lannoittaa hedelmäpuut ja -pensaat sekä perennapenkit syyslannoitteella. Se edistää kukkasilmujen kehittymistä sekä seuraavan vuoden kukintaa ja hedelmien kehittymistä.

Metsien siimeksestä löytyy sieniä ja syksyn marjoja
Kuvat: Riikka Noreila

Muihin puutarhan syysaskareisiin kuuluvat monenlaiset kevään kasvukautta ja kiirettä helpottavat työt. Kukkasipuleita voi istuttaa aina roudan tuloon saakka, ja haravointia sekä nurmikon leikkuuta riittää ensilumeen asti. Taimet ja isommatkin arvopuut on tärkeä muistaa suojata mm. jänisten hampailta. 

Kasvimaa kannattaa kääntää syksyllä ja perennoja voi tarpeen tullen jakaa. Kesäkukkien mullat on hyvä tyhjentää kukkapenkkiin tai kasvimaalle ja ruukut pestä seuraavia istutuksia varten. Kevään askareita helpottaa, kun työkalut puhdistetaan ja varastoidaan siististi. Kasvihuone kannattaa siivota, tyhjentää puutarhaletku ja varastoida se yhdessä puutarhahuonekalujen kanssa odottamaan seuraavaa kevättä. 

Kuva: Riikka Noreila

Nauti syksyn väreistä ja tunnelmasta parvekkeella tai terassilla 

Myös parvekkeelle ja terassille voi luoda kauniita asetelmia syystalvea ajatellen. Puutarhaliikkeet myyvät paljon erilaisia, vähintäänkin pikkupakkasia kestäviä kasveja. Metsästä tai pihalta voit löytää vaikka kauniin, pudonneen oksan tai muutaman kävyn ja pikkukiven ja sommitella niistä oman installaatiosi. Yhdistämällä vaikkapa perinteisiä kanervia erilaisiin koristekaaleihin tai -kurpitsoihin sekä luonnosta löytyviin käkkyräisiin oksiin ja ikivihreisiin, voi luoda tyylikkäitä kokonaisuuksia. Muista kastella syyskasveja maltillisesti aina pakkasten tuloon asti. 

Nyt on aika nauttia syksyn väreistä, tuoksuista ja pimenevistä illoista ja valmistautua luonnon lailla levolliseen talvikauteen.

Asiantuntijana jutussa on Trähemin puutarhuri Riikka Noreila.

7.9.2020
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Trä Hem - Logo

Riikka Noreila
riikka.noreila@tragroup.fi
040 513 2200

info@trahem.fi

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää kestävästä asumisesta, taitavista tekijöistä ja perinteisistä rakennusmenetelmistä?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste