Trä Hem - Logo


Talvinen puutarha saa piristystä valoista ja ikivihreistä kasveista

Talvikauden kolkuttaessa ovelle suurimmat puutarhatyöt hellittävät ja moni vetäytyy sisätilojen lämpöön haaveilemaan tulevasta keväästä. Vaikka luonto nukkuu talviunta, puutarhassa voi keksiä pieniä piha-askareita ja nauttia talven tunnelmasta.

Myös talvinen puutarha voi tarjota tekemistä puutarhaintoilijalle

Loppusyksyn kynnyksellä ikivihreät kasvit ovat puutarhan piristys – maisema ei muutu lehtien tippumisen myötä aivan mustavalkoiseksi. Talvi on oivallista aikaa pohtia, onko omassa puutarhassa sopivasti vihreää myös kesäkauden jälkeen. Jos maisema tuntuu liian harmaalta, suuriin ruukkuihin voi halutessaan istuttaa vaikkapa sinikatajan tai tuoda omailta mökkimailtaan pienen kuusen. Pikkupuihin voi myös kiinnittää valoja ja koristeita tunnelmaa luomaan.

Mikäli talvi on luminen, puita ja pensaita kannattaa muistaa tukea, jotta ne eivät katkea lumitaakan alla. Erityisen raskasta on nuoskalumi, jota voi tarvittaessa käydä hellästi ravistelemassa puiden ja pensaiden oksilta.

Talvella ulkovalojen tarve lisääntyy

Talvikaudella ulkovalojen tarve lisääntyy. Jos pimeän aika yllätti, helposti asennettavat sesonkivalot piristävät pimeyden keskellä ja niiden avulla saa valoa puutarhan pimeämpiin kolkkiin. Valojen asennuksessa on tärkeää muistaa tarkistaa, että ne soveltuvat ulkokäyttöön. Jotta sesonkivaloista saa eniten irti, kannattaa suosia kokonaisuuksia, eikä ripotella valoja ympäriinsä. Yksikin valorypäs tekee ihmeitä puutarhassa.

Lintujen ruokintapaikka tuo eloa hiljaiseen puutarhaan

Yksi talvisen puutarhan elävöittäjistä on lintujen talviruokintapaikka. Eri lintulajien bongailu, pikkulintujen auttaminen pakkasesta selviämiseen ja lintujen iloinen sirkuttelu tuovat hiljaiseen puutarhaan elämää ja iloa. Lintulautaa asentaessa kannattaa varmistaa, että rotat tai hiiret eivät pääse ruokintapaikalle. Talipallot pitää myös kiinnittää hyvin, etteivät isommat linnut vie kokonaista palloa mennessään. Lisäksi kaikenlaiset muovisuojukset pitää kerätä pois, etteivät ne aiheuta vaaraa eläimille. Muistathan, että ruokintaa tulee jatkaa yhtäjaksoisesti keväälle, maan sulamiseen asti.

Yksi talvisen puutarhan elävöittäjistä on lintujen talviruokintapaikka

Konkreettisten toiveiden listaaminen helpottaa unelmien puutarhan suunnittelussa

Pimeiden talvi-iltojen mukava ajanviete on puutarhalehtien ja -kirjojen selailu ja oman puutarhan suunnittelu ihan konkreettisella tasolla. Talvella voi pysähtyä miettimään, millainen puutarha toisi itselle eniten iloa. Mieti, haluatko hyötypuutarhan, pelkkiä koristekasveja vai jotain näiden väliltä. Mahtuisiko johonkin puutarhan nurkkaan esimerkiksi mehiläisten pesä?

Pimeiden talvi-iltojen mukava ajanviete on oman puutarhan suunnittelu konkreettisella tasolla

Puutarha-alan ammattilaiset auttavat toteutuksessa mielellään, mutta omia toiveita on hyvä selkeyttää listaamalla itselleen tärkeimpiä asioita. Listaa esimerkiksi, millaisia värejä, tuoksuja, valaistusta ja tunnelmaa puutarhaan tavoittelet. Haaveiletko kesän kukkaloistosta, syksyisistä väreistä vai talvellakin vihreästä puutarhasta ­– vai kenties kaikesta tästä?

Asiantuntijana artikkelissa toimi Trähemin puutarhuri Riikka Noreila.

Jos tarvitset apua puutarhan suunnittelu- tai toteutustyössä, ota meihin yhteyttä, niin selvitämme, miten voimme olla avuksi.

9.11.2020
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Trä Hem - Logo

Riikka Noreila
riikka.noreila@tragroup.fi
040 513 2200

info@trahem.fi

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää kestävästä asumisesta, taitavista tekijöistä ja perinteisistä rakennusmenetelmistä?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste