Puun matka valmiiksi keittiöksi vaatii puusepältä monipuolista osaamista
Puuseppämestarimme Johan Pihlström on jatkamassa työtään massiivipuisen keittiön parissa. Tenholan puusepänverstaalla valmistettavat keittiöt tehdään aina alusta asti uniikkina mittatilaustyönä asiakkaalle. Tällä kertaa puukeittiön suunnittelu on sisustusarkkitehti Hanni Koroman käsialaa.
– Joskus asiakkaat haluavat esimerkiksi sisustusarkkitehdin suunnitteleman keittiön. Silloin kuin tilaaja ei ole valinnut tiettyä suunnittelijaa, teen itse keittiön piirrokset suunnitteluohjelmalla, Johan kertoo.
Puusepän työ lähtee siis usein käyntiin jo heti projektin alkuvaiheessa, asiakkaan toiveiden ja tarpeiden kartoituksella. Näiden avulla laaditaan alustava suunnitelma ja karkea hinta-arvio keittiölle. Kun yksityiskohdista on sovittu, keittiöstä piirretään seikkaperäinen suunnitelma, jonka pohjalta pystytään arvioimaan valmistukseen kuluva aika ja keittiön kokonaishinta.
– Massiivipuisten keittiöiden suunnittelussa ja valmistuksessa pitää aina ottaa huomioon, että puu elää – tähänkin koivukeittiöön olen siksi valmistanut tukiosia. Täyspuussa hienoa on se, että sitä voi korjata ajan saatossa esimerkiksi hiomalla ja maalaamalla, Johan kertoo puun kanssa työskentelystä.
– Joskus asiakkaat haluavat kaiken, jopa kiskot, puusta. Tällaisten pienten yksityiskohtien suunnittelussa ja valmistamisessa pitää olla erityisen tarkka, jotta laatikot liikkuvat sulavasti vielä pidemmänkin ajan kuluttua, Johan naurahtaa.
Inspiraatiokuvien ja konkreettisten toiveiden listaaminen helpottaa suunnittelutyötä
Vaikka asiantuntijat avustavat päätöksenteossa ja vastaavat keittiösuunnitelmasta, asiakas on alussa useiden valintojen edessä. Suunnitteluvaiheessa päätetään esimerkiksi, mitä puulajia käytetään ja tuleeko pintaan pellavaöljy, pellavaöljymaali vai kenties petsi. Visuaalisten seikkojen lisäksi valitaan erilaiset mekanismit, kodinkoneiden mahdolliset integraatiot ja laatikoiden määrä, koko sekä liitokset. Nämä yhdessä sanelevat keittiön lopullisen hinnan.
– Esimerkiksi monien erikokoisten laatikoiden valmistaminen vie aikaa. Myös vaativammat liitokset, kuten lohenpyrstöliitos, vaikuttavat työmäärään ja tuotteen hintaan, Johan muistuttaa.
Keittiön tilaaja voi halutessaan tehdä suunnittelusta jouhevampaa miettimällä etukäteen keittiön sävyjä, materiaaleja ja tunnelmaa. Inspiraatiokuvista tai vaikkapa ruutupaperille käsin piirretystä hahmotelmasta voi olla suuri apu asiakkaan vision oivaltamisessa. Myös keittiössä säilytettävien esineiden listaaminen voi auttaa hahmottamaan tarvittavien kaappien ja laatikoiden kokoa.
Eri puulajit ja pintamateriaalit tarjoavat laajan vaihtoehtojen skaalan
Valmistusvaihe aloitetaan puumateriaalin tilaamisella, minkä jälkeen puuseppä pääsee keittiön rungon valmistamisen pariin. Puuntyöstön lisäksi puuseppä tekee usein myös keittiön pintakäsittelyn, mutta toisinaan esimerkiksi maalaustyö on pintakäsittelijän vastuulla. Tällä hetkellä työn alla oleva keittiö on koivua, mutta valmistaminen vaikkapa männystä tai tammesta on melko tyypillistä.
– Koivu on suosittu materiaali. Koivun vuosirenkaat eivät ole väriltään erityisen vahvoja, joten sen luonnollinen sävy on todella neutraali ja ajaton. Se sopii mainiosti myös maalattavaksi, koska öljypohjainen maali tarttuu koivun pintaan hyvin, Johan pohtii.
Maalaus on hyvä keino suojata puun pintaa ja väreillä voi halutessaan lisätä keittiön ilmeeseen persoonallisuutta. Perinteiset pellavaöljyt ja pellavaöljymaalit soveltuvat keittiöiden pintamateriaaleiksi erinomaisesti, sillä ne ovat myrkyttömiä ja näin ollen turvallisia pinnoilla, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.
– Jos haluaa erityistä suojaa pinnoille, pellavaöljymaalin päälle voi lisätä vielä pellavaöljyvahan, joka suojaa lialta ja tekee pinnasta kovemman, Johan vinkkaa.
Pellavaöljymaalattua pintaa voi ja kannattaa myös ajan mittaa huoltaa vahalla. Tuotteessa oleva mehiläisvaha vähentää ajan saatossa tapahtuvaa maalin himmenemistä ja tekee pinnasta kiiltävämmän ja helpommin puhdistettavan.
Haaveena puukeittiö? Ota meihin yhteyttä, niin selvitetään, miten voimme olla avuksi!