Trä Hem - Logo


Alexander Norrgård taistelee hävittämisen kulttuuria vastaan

Sipoolaiseen puusepänverstaaseen ei vielä eksy sattumalta. Kyltitys uupuu muuton jäljiltä eikä auton navigaattori tunnista uudenkarheaa osoitetta. Verstasta pyörittävä Alexander Norrgård ravistelee ovella sahanpuruja hihoistaan.

– Joku kyltti todellakin pitää hoitaa tuohon tien varteen, mutta lisänäkyvyyttä emme suoraan sanottuna kaipaa juuri nyt, hän naurahtaa.

– Kalenteri on täynnä kuukausiksi eteenpäin.

Käden taitajalle se on unelmatilanne. Käsityönä teetetyt palvelut on perinteisesti koettu hintavina, mutta muutosta on ilmassa. Liukuhihnakulutus on väistymässä ekologisemman ajattelun tieltä, ja suuntaus pätee myös sisustamiseen sekä kodin astetta isompiin hankintoihin, kuten mittatilauskalusteisiin.

Puuseppä Alexander Norrgård valmistaa laatikoita sisustusarkkitehti Hanni Koroman suunnittelemaan keittiöön.

Aito materiaali, ajaton design

Hallissa on paljon tilaa ja tavarat tarkassa järjestyksessä. Kulmassa kohoava keittiö on jo sen verran tunnistettava, että harjaantumatonkin voi kuvitella sen valmiina. Puhdaslinjainen kokonaisuus on tunnetun sisustusarkkitehti Hanni Koroman käsialaa. Kaapiston rungot ovat kotimaista koivua, joka tällä kertaa tulee lahtelaiselta sahalta. Kaikki Norrgårdin käyttämä puutavara tulee lähitienoolta, yleensä itäiseltä Uudeltamaalta.

– Koivulla saa aikaan vaalean yleisilmeen. Yläkaapit maalataan sen lisäksi helmenharmaiksi, jotta valovaikutelma korostuu. Muut keittiön osat öljytään niin, että puun luonnollinen pinta jää näkyviin.

– Se on aika trendikästä juuri nyt, kestävän ja aidon materiaalin yhdistäminen ajattomaan muotoiluun moderneilla mausteilla, kuten usein keittiöiden kohdalla leveillä laatikoilla. Se on minunkin mielestäni kaunista ja asiakkaan kukkaroa ajatellen kannattavaa. Tämäkin keittiö voi helposti elää sata vuotta ja yli, jos tulevat sukupolvet eivät intoudu tuhoamaan sitä, Norrgård pohtii.

Puu sietää ja selviytyy

Tieto puun kestävyydestä ja terveellisyydestä oli juuri se, mikä sai Norrgårdin ryhtymään puusepäksi. Päätös kypsyi vanhempien kesämökillä, jossa oli vanha puuvene.

Norrgårdin verstaalla käytetään vain kotimaista, paikallista puutavaraa.
Keskikokoisen keittiön rakentaminen vie puusepältä noin kaksi kuukautta suunnitteluvaiheesta asennukseen.

– Opiskelin veneenrakentajaksi ja sen jälkeen puusepäksi. Rakastuin siihen, miten puuta voi käsitellä, miten se elää, sietää ja selviytyy. Synteettisiin materiaaleihin verrattuna puu kestää kulutusta aivan eri tavalla. Kymmenien vuosien jälkeen aidosta puusta veistetty keittiö on vielä suhteellisen kolhuton, kun taas massatuotantokeittiö jo on vaihdettu moneen kertaan. Haluan osaltani vaikuttaa siihen, ettei tämän maapallon varoja tuhlata turhaan, Norrgård sanoo.

Thomas Bengs valmistaa verstaan parvella ikkunoita vahan talon lisärakennukseen. Kevättä kohti puusepät siirtyvät ulkotiloihin rakentamaan terasseja, kattoja ja muita lämpimän kauden projekteja.

– Valmiin työn luovuttaminen asiakkaalle on aina juhlan paikka, mutta monipuolisuus on tämän työn suola. Ja kun kaikkia projekteja yhdistää rakkaus puuhun, kaikki tuotokset ovat yhtä tärkeitä. Kaikkia voi jälkeenpäin muistella ylpeydellä, Bengs toteaa.

Ihmiset panostavat yhä enemmän luonnollisuuteen ja aitouteen, ja päätyvät siten puusepän asiakkaiksi. – Eräänlainen mittatilauskalusteiden renesanssi on käsillä, arvioi Alexander Norrgård.
Thomas Bengs ja Alexander Norrgård käyttävät paljon vanhoja, hyväksi havaittuja työtapoja uusien mittatilauskalusteiden valmistuksessa.

Haluatko sinäkin puusepän veistämän keittiön tai muun kalusteen? Anna meidän toteuttaa toiveesi!
Ota yhteyttä

9.3.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Trä Hem - Logo

Riikka Noreila
riikka.noreila@trahus.fi
040 513 2200

info@trahem.fi

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää kestävästä asumisesta, taitavista tekijöistä ja perinteisistä rakennusmenetelmistä?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste